- Å jobbe knallhardt har vært min vei inn
HAMKAM-GUTT I TREDJE GENERASJON: Rett før Kristian Eriksen (25) entrer fotballbanen til kamp har han alltid en liten personlig seanse rettet mot sin avdøde pappa, Stein Eriksen. Kristian skulle mer enn noe annet ønske at faren hadde fått oppleve det han nå har fått til på fotballbanen. For det var faren som poengterte hvor viktig det er å jobbe hardt.
Av Mattis Røhne
- Pappa gikk bort i en ulykke i 2013, og han fikk aldri oppleve første gang jeg ble tatt opp i HamKams A-stall noen måneder senere, sier Kristian. – Pappa var fotballtreneren min fra jeg var liten, og en veldig god og viktig støttespiller. Vi diskuterte alltid mye fotball. Jeg var ikke den gutten med de beste ferdigheter, driblinger eller fysisk styrke. Men det han alltid lærte meg og var opptatt av, var at det skulle være skikkelig innsats når jeg gikk på banen.
- Det er mye takket være han at jeg er der jeg er i dag. Jeg har alltid likt å trene, og brukte også trening for å skyve til side litt av det vonde da han gikk bort, forteller Kristian, som også skryter av moren, Anne Thingstad Bjørnstad. Hun fulgte opp som en god samtalepartner også om fotball etter farens bortgang.
2 kjappe om Kristian (saken fortsetter under videoen)
Som vi alle har sett, kom Kristian Eriksen som et herlig vindpust inn på HamKam-laget i fjor høst etter å ha forlatt barndomsklubben sin etter 2015-sesongen. Hva som skjedde i mellomtiden, skal vi komme tilbake til. Først skal vi bla noe sider tilbake i familien Eriksens historiebok om HamKam.
Knut «Kula» Eriksen
Det er nok bare de eldste HamKam’erne som husker Knut «Kula» Eriksen – broren til Kristians bestefar. Men bare ta en titt på faktaboksen om HamKam så vil du se at Knut Eriksen har skrevet seg inn i HamKam-historien med store bokstaver. «Kula» kom til HamKam fra Fart i foran 1958-sesongen, og før han ga seg på Briskeby i 1969, hadde han vært med på å rykke opp fra nivå tre til eliteserien. I løpet av 320 kamper scoret Knut Eriksen 360 mål. Han er tidenes toppscorer i HamKam!
Innsats og kraft
Georg Larsen (84) spilte sammen med storscoreren i mange sesonger og betegner «Kula» som en duellspiller og målscorer.
- Ser du noen likheter med Kristian og Knut Eriksen?
- På innsats og kraft ja, men Knut var jo en veldig god fotballspiller fra han kom til HamKam. Kristian manglet noe sist han var i HamKam, men nå er han blitt en tilvekst vi ikke kunne drømme om. Han er blitt en mye bedre fotballspiller på tre år, fastslår Georg som fortsatt følger klubben sin tett på trening og i kamp.
Far og onkel i HamKam
Men Eriksens fotballtre i HamKam har flere grønne grener enn som så. Kristians far, Stein og onkelen Bjørn gikk begge gjennom yngres avdeling på Briskeby. Som Kristian, spilte også faren med en herlig energi, og da Stein var første års junior og Bjørn siste års i 1980, ble de kretsmestere sammen på HamKams juniorlag. Eriksen-familien har så visst en solid HamKam-historie å se tilbake på - med Kristians besteforeldre som ivrige supportere.
Kristian Eriksens fotballkarriere startet som fire, fem-åring i Løten med faren som trener før de flyttet til Smeby og begynte på Vang Fotballag. Etter noen sesonger i Vang ble Kristian plukket opp av HamKam-systemet etter en sonesamling, og snart dukker unge Eriksens navn opp i HamKam-historien da han ble kretsmester med to guttelaget i 2010.
Bare tre år senere fikk den energiske unggutten trene med A-laget – høsten 2013, og året etter var han i A-stallen.
I løpet av 2014 og 2015 spilte Kristian 48 A-kamper, og han ble tilbudt ny kontrakt foran 2016 sesongen.
Var ikke typen
- Men jeg følte at trener Kent Bergersen ikke ville satse på den type spiller som jeg var, og da Brumunddal og Kevin Knappen fristet med spilletid, gikk jeg til Dala, forteller Kristian.
Men Knappen forlot Dala og ble HamKam-trener midt i sesongen, og da 2016 gikk mot slutten, ville Knappen ha Eriksen tilbake til HamKam. Men partene ble ikke enige om kontrakt, og dermed ble det ett år til i Brumunddal før Knappen igjen tok kontakt. Heller ikke da ble partene enige om ei total pakke med fotball og jobb. I stedet ble det Elverum for Eriksen fra sesongen 2018. Og med det ble det også mange lange dager på jobb og trening.
Samboeren kjøpte hund
Først var han på jobb i Vestenga barnehage fra 07.45 til 15.15. Deretter bar det til Elverum og trening fra 16.30 til 18.00, slik at han var hjemme ved 19-tiden.
- Jevnlig ble det runder med styrketrening også – ofte til klokka 21.00 om kvelden, og jeg må være så ærlig å si at jeg er heldig som har en så snill og forståelsesfull samboer som Emma Øibakken. Men hun følte seg såpass alene innimellom at hun skaffet seg en hund, ler den sympatiske energibunten.
Men seriespillet med Elverum skulle ende etter to sesonger. Laget rykket ned til nivå fire, og i fjor fikk som kjent ikke klubbene på det nivået spille kamper på grunn av koronaen.
Men Kristian la seg ikke på latsiden av den grunn.
Trente med kamerater
- Laget fikk jo ikke lov til å trene heller, men jeg holdt meg i gang alene eller sammen med Ådne Midtskogen og Jan Inge Lynum. Vi okkuperte Børstadbana nesten hver dag og trente for fullt. Så ble det stengt helt ned, men så fort bana var åpen igjen i juni, var vi tilbake. Vi kjørte mange knallharde økter og var en god trio som pushet hverandre. Akkurat det skulle jeg få betalt for, fastslår Kristian.
I slutten av august fikk han terminert kontrakten med Elverum. Det ble jo ingen seriekamper på nivå fire det året. Men Kristian var jo så sugen på å spille fotball.
God kveld, Espen
17. august satte han seg ned ved PC’en og sendte ei melding til HamKams sportssjef Espen Olsen via Messenger:
"God kveld, Espen. Har et spørsmål til deg, og det handler om en ivrig hamarsing som har både vokst opp med HamKam og spilt gradvis oppover og opp til A-laget før turen gikk videre. Jeg spiller pr. dags dato i Elverum, men der står det stille. Og sesong ser det ikke ut til å bli. Jeg har alltid vært 100 prosent og blør mer enn gjerne for moderklubben. Spørsmålet fra meg er da om det hadde vært interesse for en videre samtale, prat/møte. Med vennlig hilsen, Kristian Eriksen."
For brevskriveren føltes ventetiden lang, men allerede to dager senere ringte Espen Olsen og fortalte at Kristian kunne komme på prøve og være med og trene.
Kom inn mot KIL
- Da jeg skulle trene for første gang, var de litt usikre på om de kunne ha meg med på grunn av koronasitasjonen, så det ble utsatt. Men etter å ha blitt screenet var jeg endelig på min første trening 7. september, forteller Eriksen.
Han trengte ikke mange treningsøkter før trener Kjetil Rekdal hadde funnet en spiller han så absolutt kunne tenke seg. Kristian var inne i troppen ei uke senere, og 25. september borte mot Kongsvinger var han på benken og kom innpå undervegs. Så – mot Stjørdals/blink hjemme på Briskeby 25. september var Kristian Eriksen i startelleveren.
Rekdal om Eriksen
Kjetil Rekdal var nok ikke helt sikker på hva det kunne bli av Kristian Eriksen på ungguttens aller første trening.
- Han hadde ikke kontroll på teknikken, og ballen gikk i alle retninger. Men han hadde driven, sier Rekdal. - I den andre treningsuka gikk det betraktelig bedre. Han hadde god kondis, aggressivitet og sterk vilje til å jobbe hardt. Nå kan jeg bare si at Kristian er blitt en utrolig viktig spiller for oss med sin løpskapasitet og energi. Han er også en god treningsspiller. Kommer glad og fornøyd på trening og smeller til hver eneste dag, sier Rekdal. Han synes Kristian har tatt store steg og er en spiller som fortsatt kan utvikle seg.
Barne- og ungdomsarbeider
- En kan nesten si at koronaen har vært et hell i uhellet for mitt vedkommende. Jeg stortrives i HamKam, gleder meg til hver eneste trening og kamp, fastslår 25-åringen, som ikke bare er opptatt av å spille fotball. Han har i flere år arbeidet i barnehage, og i november tok han fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider.
- Jeg vil fortsatt jobbe 50 prosent i Vestenga barnehage. Samboeren min mener jeg er litt rastløs, og ja, jeg liker å være i aktivitet. Å leke med ungene gir meg mye, det gir en god balanse og en fin avkobling fra fotballen.
Eliteseriedrøm
- Hva med ambisjonene for HamKam?
- Først og fremst å etablere oss så høyt opp som mulig i OBOS-ligaen. Topp seks og kvalikspill, bygge videre på laget og spille laget opp i den gjeveste serien etter hvert. Vi må bare fortsette den positive trenden og bygge videre på det vi startet på i fjor. Drømmen min er å spille med HamKam i eliteserien, sier Kristian Eriksen som har startet denne sesongen i sin kjente energiske stil. I søknaden til Espen Olsen om å få spille for HamKam lovet han å blø for moderklubben.
Akkurat det viser han hver eneste kamp.
FAKTA
-
NAVN: Kristian Eriksen.
-
FØDT: 18.07.1995.
-
SIVIL STATUS: Samboer med Emma Øibakken.
-
UTDANNELSE/YRKE: Barne- og ungdomsarbeider på Vestenga barnehage og fotballspiller.
-
TIDLIGERE KLUBBER: HamKam, Brumunddal, Elverum.
-
MERITTER: Kretsmester med HamKam.
-
POSISJON PÅ BANEN: Kant, spiss, indreløper (potet)
-
HAMKAM-SPILLER Å SE OPP FOR: Jonas Enkerud.
-
FAVORITTLAG: HamKam og Manchester United.
-
FAVORITTSPILLER: Javier «Chicharito» Hernández
-
AKUTELL: Er klar for sesongstart i HamKam etter at han kom tilbake fra Elverum i fjor høst.
SLEKTSKAP: Knut «Kula» Eriksen er broren til Kristian Eriksens bestefar, og «Kula» er tidenes toppscorer i HamKam. Foto: Frederik Garshol